ନବରଙ୍ଗପୁର : ଜାତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହେବ ନବରଙ୍ଗପୁରରୁ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିବା ମାଣ୍ଡିଆ। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି। ନବରଙ୍ଗପୁରଠାରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ ସ୍ଥାପନ ହୋଇ ମାଣ୍ଡିଆରେ ବିଭିନ୍ନ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ଏହାକୁ ବଜାରରେ ପ୍ୟାକେଟ କରି ବିକ୍ରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ। ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ୟାକେଟଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଭଳି ଏହାର ନାମକରଣ ମଧ୍ୟ ହେବ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦିଲ୍ଲୀ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବଜାରରେ ଏହି ବ୍ରାଣ୍ଡର ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ନବରଙ୍ଗପୁର ଆର୍ଏମ୍ସି ପକ୍ଷରୁ ମାଣ୍ଡିଆ ମଣ୍ଡି ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ଉପରୋକ୍ତ କଥା କହିଛନ୍ତି ନବରଙ୍ଗପୁର ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଡ. ଅଜିତ କୁମାର ମିଶ୍ର। ମାଣ୍ଡିଆରେ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ବହୁ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ତେଣୁ ଜିଲ୍ଲାର ଗର୍ଭବତୀ ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମାଣ୍ଡିଆରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯିବାକୁ ପ୍ରଶାସନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଜିଲ୍ଲାପାଳ କହିଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ମହିଳା ସ୍ବୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦାୟିତ୍ବ ଦିଆଯିବ। ମାଣ୍ଡିଆ ସଂଗ୍ରହ ପରେ ମହିଳାମାନେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ ଦ୍ବାରା ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହ ବିତରଣ କରିବେ। ଇତିମଧ୍ୟରେ ୪୦ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ସ୍ଥିତ ସିଫାକୁ ତାଲିମ ପାଇଁ ପଠାଯାଇଛି। ଆଗକୁ ଆହୁରି ୨୦ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କୁ ଡକାଯାଇଛି। ମାଣ୍ଡିଆରେ ବିସ୍କୁଟ ସହ କେକ୍ ଓ ବିରିଆନି ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ମଣ୍ଡେଇ ମହୋତ୍ସବ ପଲ୍ଲୀଶ୍ରୀ ମେଳାରେ ମିଲଟ ମିଶନ ପକ୍ଷରୁ ଏଥିନିମନ୍ତେ ଷ୍ଟଲ ଖୋଲିଥିଲା। ଏହି ଷ୍ଟଲରେ ମାଣ୍ଡିଆରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିରିଆନିର ସ୍ବାଦ ଲୋକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଥିଲା ବୋଲି ଜିଲ୍ଲାପାଳ କହିଥିଲେ।